- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 29 Nisan 2023, Cumartesi 22:59
- 416 kez okundu
Bilim; akademik doktrinlere doğru evrilmez..!
İsmi "Çevre bilimleri olan uluslararası Pozitivist kırma doktrinin Ekoloji bilimine eşitlenmesi; Birleşmiş Milletler Çevre konferansı 1973 tarihlidir.
Dolayısıyla başta Biyoloji olmak üzere 1876 tarihli Ekoloji bilim kuramına evrilemez.Sentezi de yapılamaz.
Çevre"mizdeki (etrafımızdaki, muhit) her şey zaten "bilim"in nesnesidir. Nesnesi, "çevre" olmayan bir bilim dalı yoktur. Dolayısıyla bu durum, "çevrebilim" adı verilen sanal bir söylemin meşruiyetine gerekçe yapılamaz.
"Çevre bilimleri" tamlaması, çoğul olarak kullanıldığında hemen hemen tüm temel ve uygulamalı bilim dalarını içine alır ve genel bir addır. Çevre, varlıkların genel adı. Biliminin adı ise ekolojidir.
"Ekoloji"nin Türkçe'ye "çevre"diye çevrilmesi kavramsal düzeyde bir yanılgıya yol açıyor. Çevre; "öze, esasa ilişkin olmama" durumunu anlatır. Nesnesi, sistemin kavranabilir bir bütünü olan her şey ekolojist bilim paradigmasının ilgi alanına girer. İşte ekolojiyi, indirgemeli pozitivist sosyal bilimlerden ayıran temel özellik budur.
Bu bağlamda; "ekoloji" ve "çevre" kavramları birbirinin yerine kullanılamaz. İndirgemeli çevreci bir düşünce başlı başına ekosistem bütününde gizil sorunlara neden olabilecek bir potansiyeli içinde taşır.
Toplam ekoloji, (ekosistem bilimi), "çevre" kavramını da kapsar. Ekoloji (fizik ekoloji + sosyal ekoloji) "çevrebilim"e indirgenemez. İndirgenen her kavramı, indirgendiği "anlamsal" alanla özdeşleştirmek, hem pozitivist bilim hem "ekolojist bilim" hem de dilbilim kurallarına aykırıdır.
"Çevre"; anlam itibarıyla, "çevrelediğini" dışladığından ("dışsal"ladığından) ya da, çevrelediğine temelde etki altına alabileceğinden merkezde olma ya da olamama durumuna göre biçim değiştirir. Bu durum; bütünsellik (holistik) paradigmasının gerekleri ile çelişen sistemik düşünsel bir yaklaşımdır.
Kaldı ki; Ekolojist bilim paradigması söylemlerinin, çevreci düşünsel paradigmaya karşı başı her zaman bir adım önde ve dik olmuştur. Kısacası, "çevrebilim", "bilimsel" değildir. " Ekoloji İçeriği" olmayan bir biçimdir.
Biyolojiyi de kapsayan bir bilim olan ekoloji; "sosyal ekoloji" gibi bir alana da yayılım göstererek, yüzyılın en önemli farklı bir bilim paradigması ve toplumsal söylemi olma yolundadır.
Tahir Çalgüner
Ekolojist Plancı
MAKALEYE YORUM YAZIN