- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 11 Mart 2020, Çarşamba 18:13
- 436 kez okundu
ADAM GİBİ ABDEST (TEMİZLİK)
Mü’min ibadetin esrar ve hikmetiyle ruhunu, şekliyle ve manasıyla da hem beden, elbise ve çevresini temiz tutandır. Temizlikle, ibadeti birleştirip bütünleştiren Rahmet peygamberi ‘’ Temizlik imanın yarısıdır. Allah’a hamdetmek teraziyi doldurur. Sübhanellah ve’lhamdülilleh, demek göklerle yeryüzü arasını doldurur. İnsanlardan her biri sabahlarda ya kendini (ateşten kurtarır) azad eder, yâda (şer ve kötülüğe dalıp) kendini helak eder, ’’buyurmaktadır.
İlk inen surelerden olan Müddessir suresinin ilk beş ayetindeki tevhitten ( Allah’ı bir bilmek ) sonra; Elbiseni temiz tut, kötü şeyleri terk et, yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma, Rabbinin rızasına ermek için sabret ) denmek suretiyle temizliğe dikkat çekilmek istenmiştir. Allah (cc) yolunda irşadın, temizlikle olan bağlantısı açıklanmıştır.
Allah’a inanıp, ibadetin gönül ve ruh temizliğin yanında (iç temizliğin ), dışı da içi kadar temiz olan müminlerin (hal ilmi ) ilmihal bilgileri öğrenmeleri çevresiyle barışık, kendiyle barışık, eşiyle barışık velhasıl düzen ve tertip içinde bir Müslüman yaşamın her halinde istikrarlı temiz kalabilendir. İçinde bulunduğu toplumun değer ve gelenek, görenekleriyle çatışan değil barış içinde olandır.
Şekil olarak (abdest=VÜDU ) Hadesten taharet şartları:
1- Yüzü belirlenen ölçü ve biçimde yıkamak; Yüz ve gözlerin günde en az beş defa tertip ve düzen içinde yıkamanın yanında, içinde bulunduğumuz toplum ve bireylerine karşı ödenmesi gereken hakların manevi olarak gözlerle işlenen manevi kirlerden temizlik ve bir tövbe şeklidir.
2- Elleri dirseklerle beraber kolları yıkamak; Ellerimizle bilerek ve bilmeyerek işlediğimiz manevi kirlerin temizliği yanında, günde beş defa el ve kol temizliğine dikkat çekilmektedir.
3- Başı ıslak elle mesh etmek; Hikmetini ve içeriğini güzel Rabbimin bildiği şeylerden maada ‘’ Atalarımız ayağını sıcak, başını serin tut demelerindeki espiri ‘’ insanın psikolojik olarak rahatlık, beynin serin, stres ve sıkıntılara karşı sakin olmamız tembih ve ikaz edilmekteyiz.
4- Ayaklarımızı topuklarla beraber yıkamak; Yıkamak dedik, günde beş vakit dedik çevremiz ve toplumumuzla birlik beraberlik, hak hukuk dedik, suyu kullanırken, gusül abdesti alır gibi beş vakit her abdest alışta yarım ton su kullanmak değildir.
Toplumumuzun önde gelen manevi örnek insanları abdest gerektiğinde değil, bozulduğunda almamız gerektiğini ve yeryüzünde abdestsiz dolaşmamamız tavsiye edilmiştir. Psikolojisi bozulmuş bireylerden oluşan sosyal dokunun bireyleri olarak bu çatışmayı durdurmak için Hz. Peygamber (sav): ‘’ Öfkelendiğinizde ayakta iseniz oturunuz….vb veyahut abdest alınız ‘’ (Ebu Davut, edep,4-4782, ‘’Abdest üzerine abdest almak , Nur üstüne Nur’’ dur buyurmaktadır.
İslam’ın gür sesi müezzini, Hz. Bilal (RA)’a; ‘’
Hz. Peygamber Ya Bilal! İslam’da en çok umut bağlandığın bir amelinden bana haber ver. Çünkü cennette hemen önümde senin ayak kaplarının sesini işittim.’’
Bunun üzerine Bilal (RA) dedi ki;
‘’Benim en çok ümit beslediğim amelim, gece olsun, gündüz olsun hangi saatte abdest aldımsa mutlaka o abdest ile bana nasip olan ölçü ve anlamda namaz kıldım buyuruyor.’’
Roma İmparatoru; ’’ Sezar’ın hakkını Sezar’a, Roma’nın hakkını Roma’ya bırakalım’’ derken günümüzde ortalıkta dolaşan birçok hak hukuk gözetmeyen, devletin hakkını devlete vermeyen, kulun hakkını gözetmeyen, kadının hakkını kadınına vermeyen, çocuğunun hakkını gözetmeyen, ana baba hakkı nedir bilmeyen.
Yaratıcının hakkını gözetmeyip ortalıkta toplum adına dolaşan birçok adamlar ve hanımefendiler dolaşmaktadır. Değil bunları gusül (Hades-i Ekber), büyük abdest tövbe kurtarır. Abese suresinde ‘’ O gün eşin karısından, çocukların ana babasından, kardeşin kardeşten, haksızın haklıdan fersah fersah kaçtığı günde en iyi temizleyici cehennemdir.’’
Temennimiz ve dualarımız toplumumuzu oluşturan sosyal dokudaki bireylerimizin, adam gibi adamlarla hak hukuk gözeten kişilerden oluşması dileğiyle saygılarımla.
10.03.2018 SOSYOLOG MUSTAFA GÖKER
MAKALEYE YORUM YAZIN
-
11.03.2020 DÜŞÜNCE VE DÜNYA GÖRÜŞÜ
-
11.03.2020 İNANÇTA MEZHEPLER VE İNSANIN KARAKTERİ
-
11.03.2020 CEMAAT VE CEMİYET OLARAK TÜRKİYE
-
31.05.2019 KALB VE HALLERİ
-
31.05.2019 GÜNÜMÜZ VE İSLAM GENÇLİĞİ
-
09.05.2019 HAYAT VE ÖLÜM SONRASI HAYAT
-
09.05.2019 RAMAZAN VE ORUCUN KAZANDIRDIKLARI
-
30.03.2019 MANEVİYAT VE DANIŞMANLIK (REHBERLİK)
-
30.03.2019 BİR BAKIŞ BİN ANLAM
-
30.03.2019 SORUMLULUK VE BİR ADIM