Engelliye ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde tam donanımlı hizmet
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde poliklinik şartlarında tedavisi yapılamayan engelli hastalara yönelik ameliyathane ortamında genel anestezi altında verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleri haftada üç güne çıkarıldı.
Engelliye ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde tam donanımlı hizmet
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde poliklinik şartlarında tedavisi yapılamayan engelli hastalara yönelik ameliyathane ortamında genel anestezi altında verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleri haftada üç güne çıkarıldı.
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dt. Yasemin Bacaksız engelli hastaların ağız-diş hastalıkları bakımından yüksek risk grubunda yer aldığını dişetlerinde kanama, çürük dişler, kötü ağız kokusu, yutma ve salya akıtma problemlerinin engellilerde sıklıkla karşılaşılan ağız diş problemleri arasında yer aldığını söyledi. Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde ameliyathane ortamında genel anestezi altında verilen ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere haftada 3 güne çıkarıldığını söyleyen Yasemin Bacaksız şöyle devam etti: “Poliklinik şartlarında sağlık durumu nedeniyle tedavisi yapılamayan fiziksel ve zihinsel engelli bireylere, diş hekimi koltuğunda işlem yapılamayacak kadar önemli nörolojik rahatsızlığı olanlara, yaşı çok küçük yada tedaviye uyum gösteremeyen çocuklara genel anestezi altında diş tedavilerini uygulamaktayız.2011-2016 yılları arasında Denizli Devlet Hastanesi’nde 596 hastanın genel anestezi altında diş tedavilerini yaparken 2016 Eylül ayından itibaren hastanemiz bünyesinde bulanan ameliyathanede genel anestezi altında 948 hastanın tedavilerini gerçekleştirdik. Bu hastalara 2 bin 226 dolgu, 2 bin 531 diş çekimi, 1351 yarım çene detertraj tedavisi yapıldı” dedi.
Sağlıklı bireylerde olduğu gibi engelli bireylerde de diş sağlığı sorunlarının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, engelli bireylerin kişiliğine, duygusal durumuna ve hastalığın medikal sürecine göre uygulanacak tedavi ve psikolojik davranış seçeneklerinin değiştiğini anlatan Dt. Yasemin Bacaksız; “Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel veya zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim açısından çeşitli zorluklar içermektedir. Uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında veya sedasyon desteği ile yapılabilirken, ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin tedavileri ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir. Genel anestezi altında, tüm dişlerin tedavisi tek seansta yapılabilmektedir. Engelli hastalarda kaybedilen her diş daha büyük problemleri arkasından getirir. Diş kaybı ile ortaya çıkan konuşma ve çiğneme problemleri çocuğun eğitiminde ve hayatında verimini düşürebilir. Hastaların çoğu protez ve diğer apereyleri kullanmaya uyum gösteremez. Bu nedenle de eksik dişlerle hayatlarına devam edebilmek oldukça güç olmaktadır. Engelli bireylerde diş tedavi problemleri nedeniyle düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılarak çürükten koruyucu uygulamaların yapılması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Genel anestezi altında diş tedavisi ihtiyacı olan engelli hastaların Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne başvuruda bulunabileceğini aktaran Bacaksız hastaneye gelmesi mümkün olmayan hastaların Evde Sağlık Hizmetlerinden de yararlanabileceğini belirterek; “Yatağa bağımlı engelli hastalarımızın diş tedavileri evde sağlık hizmetlerimiz tarafından, hastanın bulunduğu ev ortamında sağlanmaktadır. Evde Sağlık Hizmetleri tarafından hastanın dolgu, diş çekimi, protez işlemleri evde yapılabilmektedir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen hastalarımız 444 38 33 numaralı telefonu arayabilir” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!