DENİZLİ MUHTEŞEM BİR TARİHE SAHİP
DOÇ.DR.DEVRİM ALKAYA TARİH GEZİLERİNE DEVAM EDİYOR. Alkaya gezilerinde gördüğü aksaklıkları da dile getirmek suretiyle,tarihi değerlerimize sahip çıkılması için uyarılar yapıyor.
DENİZLİ MUHTEŞEM BİR TARİHE SAHİP
DOÇ.DR.DEVRİM ALKAYA TARİH GEZİLERİNE DEVAM EDİYOR.
Alkaya gezilerinde gördüğü aksaklıkları da dile getirmek suretiyle,tarihi değerlerimize sahip çıkılması için uyarılar yapıyor.
Denizli muhteşem bir tarihe sahiptir serisinde bugün Sarayköy ilçesi Tekkeköy de yeralan Sarı Baba türbesi var.
Sari baba türbesi Sarayköy' de en çok ziyaretçi çeken ve bölgede çok değer verilen yerlerden. Türbenin yaninda geçmişte nakışlı , boyalı camilerden olup sonradan boyanan taş duvarlı, ahşap çatılı bir tarihi cami var.
Cami ahşap üzerine yapılmış işlemeleri ile ünlü. Konum itibari ile her yönü net görebilen hakim bir tepede. Havalandırma delikleri ahşap çatıyı korumak icin yapılmış olmalı.
Kaynaklarda türbe ve cami icin aşağıdaki bilgiler var.
Sarayköy ilçesine bağlı Tekke Mahallesi’nde bulunan Sultan Sarı Baba Türbesi’nin 18. veya 19. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. İslâmiyeti yaymak için Horasan’dan Anadolu’ya gelen velilerden. Doğum ve vefât târihleri kesin bilinmemekte olup 13. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Türbenin yanında geyik sesi çıkaran taşlar olduğu ve taşlardan birisi erkek diğerinin dişi geyik sesi çıkardığını gördük. Geyik sesi ile ahaliye çağrı yapıldığını düşünüyorum.
Türbe yapısı, orijinalinde birbirine bitişik iki sekizgen planlı odadan meydana gelmektedir. Ancak bilinmeyen bir tarihte yapılan tadilatla giriş kısmı değiştirilmiştir. Duvarları karkas tekniği üzerine taş malzeme ve harçla yapılmıştır. Yapının çatısı kiremitle kaplıdır. Çatı saçağı kademeli yapısıyla dikkat çekmektedir. Türbenin giriş kısmı üç ahşap sütun üzerine oturtulmuş 2 adet Bursa kemerine benzer kemere sahiptir. Giriş kapısı oldukça alçak bir noktada olup ahşaptır. Giriş kapısının iki yanında 1’er adet yekpare taş söve vardır. Kapının üzeri kilitli taşlardan yapılmış basık kemerle çevrilidir. Sanduka odasına, türbedar odasının içinde bulunan oldukça alçak bir kapıdan girilmektedir. Sanduka odasının tavanı; ortasında iç içe yerleştirilmiş yıldız motifleri bulunan işlenmiş ahşap plakayla süslenmiştir.
Her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Sultan Sarı Baba Türbesi, 2012 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiştir.
Evliya Çelebi' nin seyahatnamesinde türbeden bahsedilmektedir.
Gezi esnasında camiye bitişik ağacın camide tehlike oluşturduğunu gördük. Bu durumun önlenmesi için basit teknik önlemlere ihtiyaç var. Tarihi yapının bozulmadan önlem alınması şart. Buradan yetkilileri uyaralım.
Doç. Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi
Pamukkale Üniversitesi
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!