98. Yıldönümünde “Milletin Sesi Mehmet Akif”
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 98. Yıldönümü dolayısıyla “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu bir konferans düzenlendi. Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
98. Yıldönümünde “Milletin Sesi Mehmet Akif”
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 98. Yıldönümü dolayısıyla “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu bir konferans düzenlendi.
Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk konferansın açılış konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Öztürk, “Türk İstiklal Marşı, hem Türklüğün bağımsızlık aşkının hem de Mehmet Akif’in kendi içindeki kişisel, düşünsel, duygusal ve sanatsal dönüşümünün doruğu olmuştur. Mehmet Akif ulusun yüreğinde olan gelişme, özgürlük ve bağımsızlık aşkını sezen büyük insanlardan biridir. O insanların önünde de o aşkı önceden sezen, ecdadın alnındaki ruhun parıltısını ilk defa gören Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliği bulunmaktadır” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Mehmet Akif’in bir insan olarak portresini çizerek konuşmasına başlayan Ali Donbay, onun günlük yaşamında sessiz, içe kapanık ve az konuşan bir insan olduğunu, ancak, iş edebiyat ve şiir bahsi olunca başka bir Akif çehresi ile karşılaşıldığını kaydetti. 1911 yılında basılan ilk Safahat’taki Fatih Cami, Hasta, Seyfi Baba, Mahalle Kahvesi, Kocakarı ile Ömer ve Meyhane gibi şiirlerinde önce içinde yaşadığı “toplumun sesi” olduğunu ifade eden Donbay, Mehmet Âkif’in Çanakkale şehitleri için çölde yazdığı muhteşem şiiriyle “vatanın sesi” olduğunu dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay, onun payitaht İstanbul’un işgalinden sonra dayanılmaz günler geçirdiğini, ancak ümidini hiç kaybetmeden çıkış için nasıl beklediğini anlattı.
Kabul edilemez bir trajedi yaşadı
Karesi’ye (Balıkesir’e) giderek Zağanos Paşa Camii’nde verdiği vaazla halkı düşmana karşı koymaya çağıran Mehmet Akif’in, İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na nasıl destek verdiğini ve Burdur Milletvekili olarak hangi faaliyetlerde bulunduğu anlatan Ali Donbay, bu dönemde onu “milletin sesi” yapan Türk İstiklâl Marşı’nın da hangi şartlarda yazıldığına dair etkileyici açıklamalarda bulundu. İstiklâl Marşı’nın kıt’alarını okuyarak ve tahlil ederek konuşmasını sürdüren Ali Donbay, yarışma için konulan para ödülünü, babası şehit düşmüş kız çocuklarına elişi ve örgü öğretmek üzere kurulan Darülmesâi’ye bağışlayan Mehmet Âkif’in Ankara sokaklarında paltosuz dolaşarak kabul edilemez bir trajedi yaşadığını belirtti. Türkçe’ye duyduğu büyük hasrete dair bir hatıra ile konuşmasını tamamlayan Ali Donbay, dinleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk ve konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay’a teşekkür belgelerini takdim etti.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!