PAÜ’lü Yabancı Öğrenciler Stratonikeia Antik Kentini Gezdi
Pamukkale Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (PADAM) eğitim gören yabancı öğrenciler Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile birlikte Stratonikeia antik kentini ve Marmaris Yat Limanı’nı gezerek keyifli bir hafta sonu geçirdi.
PAÜ’lü Yabancı Öğrenciler Stratonikeia Antik Kentini Gezdi
Pamukkale Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (PADAM) eğitim gören yabancı öğrenciler Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile birlikte Stratonikeia antik kentini ve Marmaris Yat Limanı’nı gezerek keyifli bir hafta sonu geçirdi.
Gezi programının ilk durağı Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia antik kenti oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesinin kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını birlikte yürüttüğü ve kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yaptığı antik kenti, Prof. Dr. Söğüt’ün rehberliğinde yabancı öğrenciler ile birlikte gezen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Stratonikeia antik kentini daha yakından tanıma ve inceleme şansı buldu.
Stratonikeia antik kentini yabancı öğrencilere anlatan kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, kentte yapılan kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları hakkında Rektör Prof. Dr.Hüseyin Bağ’a bilgi verdi.
Yaşayan Bir Antik Kent: Stratonikeia
Kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını anlatan Prof. Dr. Söğüt, ‘‘Anadolu’nun pek çok bölgesinde tarihi yapıları görmek mümkün ancak Stratonikeia’da antik dönemden günümüze yapıların hepsi bir araya toplanmış durumda ve bir elin parmakları gibidir. Stratonikeia yaşayan bir arkeoloji kenti. Bunun bir benzeri yok. Antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak bu şekilde korunduğu başka bir kent bulunmuyor. 3500 yıllık tarihinde Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde varlığını devam ettirmiş, bu dönemlere ait yapıların bir arada olduğu bir antik kent.” diye konuştu.
Datça Hurması ile Tanıştılar
Gezinin ikinci durağı ise Marmaris Taşhan bölgesinde 60 dönüm arazi üzerinde bulunan içlerinde tıbbi aromatik bitkilerin de yetiştirildiği yaklaşık 350 tür bitkiyi barındıran Mustafa Güran’a ait bahçe oldu. Yabancı öğrenciler ile birlikte bahçeyi gezen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Mustafa Güran’dan yöreye has bahçede yetiştirilen Datça hurması başta olmak üzere bahçede yetiştirilen sakız, Isparta gülü, badem, lavanta, zeytin, ceviz, tarçın, salep, siyah çay, dağ çileği, oğul otu, laden, kekik, keçiboynuzu gibi birçok bitki hakkında bilgi aldı.
Deniz ile Tanıştılar
Gezinin son durağı ise Marmaris Yat Limanı oldu. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile birlikte yat limanında sahil boyunca yürüyüş yapan yabancı öğrenciler, denizi görmenin heyecanını yaşadı. Gün içinde çokça fotoğraf çekinen yabancı öğrenciler son olarak Marmaris Yat Limanı’nda bulunan deniz fenerinin önünde Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile birlikte hatıra fotoğrafı çekinerek günü noktaladı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!