NECLA-ERGUN ABALIOĞLU ÖĞRENCİLERİ PİSA’DA ÜLKEMİZİ TEMSİL ETTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülen ve üçer yıllık döngülerle yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA) 2018 öğrenci değerlendirmesinde Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Türkiye’yi temsil etti
Zorunlu eğitimi bitiren öğrencilerin modern toplumda yerlerini alabilmeleri için gereken temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip olduklarını ölçmeyi hedefleyen PİSA 2018’e Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden 15 yaşında olan 42 öğrenci; sınavlara katılarak OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin eğitim seviyesini üst seviyelere çıkarmak için mücadele ettiler.
Denizli’den Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yanı sıra Çivril Anadolu İmam Hatip Lisesinden de 42 öğrencinin de katıldığı PİSA’ya Nisan ayı süresince Türkiye’den 189 okuldan 7292 öğrenci sınavlara katılacak.
PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketlere, araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okulların (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi) listesi Uluslararası Merkeze gönderilir. Uluslararası Merkez uygulamaya katılacak okulları ve öğrencileri bu liste içerisinden rastgele seçmektedir.
PISA (Programme for International Student Assessment), Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın kısaltılmasıdır ve bu araştırma Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülmektedir. PISA 2018, 2000 yılından itibaren yürütülen yedinci PISA çalışmasıdır ve bu çalışmada 80’den fazla katılımcı ülke yer almaktadır. PISA 2018 için Pilot Uygulama 2017 yılında yapılmıştır ve Nihai Uygulama ise 2018 yılında Nisan ayı içerisinde yapılmaktadır.
PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ayrıca gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.
PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.
PISA araştırmasında kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.
PISA; kısa adı OECD olan “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü”nün bir eğitim araştırmasıdır. Bu araştırma, OECD Eğitim Direktörlüğü’ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Araştırmada kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, analizlerinin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi işlemler, PISA Yönetim Kurulu gözetiminde belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılmaktadır. PISA’nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, araştırmanın uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise araştırmaya katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Türkiye, küreselleşen dünyada, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde konumunu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle belirli referans noktalarına göre Türkiye’nin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Türkiye’de de OECD üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bu araştırmaya katılmaktadır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!