Xvıı. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumu
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri tarafından ortaklaşa düzenlenen XVII. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumu Fen Edebiyat Fakültesi Konferans…
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri tarafından ortaklaşa düzenlenen XVII. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumu Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreni ile başladı.
İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmalarından ilkini Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan gerçekleştirdi. Prof. Dr. Arslan, İnsanın insan olma karakteristiklerinden en önemli olanı dil ve dile yüklediği söz boyutudur, kelam boyutudur. Günümüzde sohbet ortamlarının iyice azaldığı, herkesin elektronik cihazlar içine gömülerek yalnızlaşmaya başladığı dünyada gittikçe insanların sözden uzaklaştığı görülmektedir. Okuryazarlıktan önce insanlara sözlü kültürü, sohbet kültürünü, konuşma ve söz kültürünü aşılamak gerekiyor. Deyişbilim Sempozyumu sözün manasını ortaya koymak bakımından burada iki gün boyunca çeşitli bildiriler üzerinden tartışılacak ve sözün derinlikli boyutlarını çeşitli katılımcı arkadaşlarımız ortaya koyup tartışacaklar, sizlere farkındalık yaratmaya çalışacaklar’ dedi. Prof. Dr. Arslan, yapılan sempozyumun iyiliklere vesile olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmaları Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler’in yaptığı konuşma ile devam etti. ‘Çeşitli milletlerden bir yazarın eserlerini kendi dilinde tanıtmanın hiçbir anlamı yoktur. Nasreddin Hoca, Mevlana, Ahmet Yesevi, Yahya Kemal gibi bize ait değerlerimizi farklı kültürlere tanıtmalıyız, diğer dillerde yazmalıyız, konuşmalıyız ve tanıtmalıyız. Yabancı eserleri tanımak ve tanıtmak için Türkçe yazıp anlatmalıyız. Karşılaştırmalı çalışmalara önem vermeliyiz. Karşılaştırmalı çalışmalar bizim açımızdan kendi kültürümüze de katkıda bulunacaktır. Kendi özümüzden kopmadan, hem kendimize hem bilim dünyasına hem de evrensel değerlere katkı sağlamayı maç edinmeliyiz. Dolayısıyla bu yapılan Değişbilim Sempozyumu’nun öğrencilerimiz için çok faydalı olacağını düşünüyorum’ diyen Prof. Dr. Ertuğrul İşler, sempozyumun yeni kazanımlara ve gelişmelere katkı sağlamasını dileyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Ünsal Özünlü ‘Yeniden Bir Bakışla Üslup ve Üslup Türleri’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
İki gün sürecek VXII. Uluslararası Deyişbilim Sempozyum toplam 8 oturumda 36 bildiri sunulacak.