FALKLAND SAVAŞI'NIN BİZLERE ÖĞRETTİĞİ
YAZAR: Bora UYSAL ÖZİZMİRLİ Türkiye'nin gündeminde olan bir diğer konuda ABD'den F-35 savaş uçağı alımı. F-35 savaş uçağını incelemeden önce Arjantin ve İngiltere arasında meydana gelen Falkland savaşını yazımızda belirtmek istiyorum.Aslında tarihte yaşanılan bir çok şeyde tekerrüerden ibaret.
Falkland savaşı,İngiltere ve Arjantin arasında 1982 yılında olmuş olup,bizim gibi ülkelerin silah sanayisinin milleşmesinin ne kadar önemli olduğunu ve bunun için milli savunmanın daha çok yerlileşmesi gerektiğini hatırlatan bir savaştır.
Bilindiği gibi Arjantin, topraklarının yanındaki stratejik öneme sahip Falkland adalarında"Dibimizdeki adalar neden bizim değil?"diyerek hak iddaa etmiş ,kuvvetlerini adaya çıkartmıştı.Arjantin'nin bu hareketinden sonra İngiltere'de cevapsız bırakmamış donanmasını adalara göndermiştir.
Esas bizleri ilgilendiren kısımda tam burda başlıyor.4 Mayıs Salı 1982’de Arjantin, uçakları Falkland adalarına doğru yol alan İngiliz savaş gemilerine birer Exocet füzesi attılar. Füzelerden biri İngilizlerin en modern en önemli destroyerlerinden biri olan H.M.S. Sheffield’i vurdu. Füze geminin tam ortasına isabet ederek gemiyi batırdı. Bu öyle bir olaydıki o zamanki ingiliz hükümeti yerden yere vuruldu ve İngilizlerin Arjantin’i zafere götürebileceğini düşünmelerine yol açmıştır.Gerçekden de H.M.S. Sheffield'in batışı, ingiliz kamoyuyunda büyük paniğe neden olmuştur.
Arkasından,Arjantin İngilizlere kayıplar verdirmeye devam etmiş, birkaç gün içinde 4 gemi; 2 fırkateyn , 1 yük gemisi ve 1 destroyeri batırmayı başarmıştır.İngiltere açısından düşünürsek ,kendileri için beklemedikleri ağır kayıplardır.
İNGİLTERE'NİN BÜYÜK KAYIPLARINA RAĞMEN ARJANTİN BU SAVAŞTA NEDEN YENİLDİ? İngiltere,Exocet füzelerinin üretici olan Fransa'dan yardım istemiştir..Savaşın başında Arjantin'de ilk etapda 5 Exocet füzesi vardı ardından 9 tane daha sipariş edilmişti.Fakat Fransa,İngiltere'nin isteği doğrultısunda Arjantin'e bu füzeleri vermekden vazgeçti.Başda yedek parça ve füze sıkıntısı çeken Arjantin ordusu çaresiz kaldı.
En önemli olayda burda başlıyor.Fransa ,Arjantin'e satmış olduğu füze ve silahların kodlarını teknik bilgilerini İngiltere'ye veriyordu.Artık Arjantin ordusunun ateşlediği füzeler hedeflerini bulamıyor ve ıskalıyordu.Zaten 6 hafta süren savaşda savaşın ilk başlarında başarılı olan Arjantin ordusu zamanla yenilecektir.Evet silahların yazılımsal kodların elegeçirilmesi,savaşın kaderinide değiştirmiştir.Buna benzer durumu I.Körfez Savaşında Saddam'ın batılı ülkelerden almış olduğu hava savunma sistemlerinin Nato ve ABD uçaklarına karşı Irak Ordusu'nun kullanamamasında da görüyoruz.
Bütün bu yazdıklarıma destekler şekilde de ,Kardak Krizinde yaşandı.Kardak'ta Türk ve Yunan kuvvetleri savaşın eşiğinden dönmüştü.Yıllar sonra ise Amerika eski Büyükelçisi “biz zaten Kardak’ta gereken müdahaleyi yapacaktık isteseler bile Türk ve Yunan savaş gemileri birbirlerini vuramayacaklardı” demişti. Büyükelçi burda anlatmak istediği şey;Türk ve Yunan savaş gemilerindeki Exocet'in ABD versiyonu olan ,Harpoon anti-gemi füzelerinin güdüm sitemlerini karıştırmak ve GPS sinyallerini bozup kullanılamaz hale getirmekti. veya büyükelçi füzelerin hedefi bulmasını engelleyeceklerini belirtiyor.
Bu savaşlardan kendimize pay çıkarıp savunma sanayisinde millileşmenin öneminin farkında olmalıyız.Yerli silah sanayinde her türlü gelişmeyi desteklemeliyiz.Ordusu ve ekonomisi dışa bağımlı ülkeler yenilgiye mahkumm bırakılır.Dışardan silah alsak bile teknoloji transferiyle bunlar yapılmalı.
Türkiye son yıllarda silah sanayinde büyük bir yerlileşme atağına girdi.Özelikle güdümlü füzeler,güdümlü roketler,akıllı mühimmatlar,insansız hava araçları,zırhlı araçlar,atak helikopterler ve donanmamızın gözbebeği MİLGEM projesi hepsi dikkat çekici ,göz kamaştırıcı.Fakat ABD'den tehdit üzerine tehdit aldığımız bugünlerde ,F-35 uçak alımı hiç mantıklı gözükmüyor.Arjantin'nin yaşamış olduğu füze faciası ,bizlerin ABD F-35'lerinde yaşamamız çok yüksek.Bu uçakları alsak bile olası bir savaşta kullanma durumumuz çok düşük. Silah sanayinde millileşme ve F-35 uçak alımını detaylı olarak bir dahaki yazımızda inceleyeceğiz.