DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında “Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının…

Anadolu Güneşi

DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında “Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.

Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut el hijyeni günü ile ilgili açıklamalarda bulundu , El yıkamak kişisel hijyen açısından büyük önem taşır. Hayatın her anında kullandığımız ellerimizin bakterilerin en fazla barındığı yerlerdir. Bu durum enfeksiyon bulaşma riskini arttırmakta. Prof. Dr. Hüseyin Turgut, “Ellerimizin temizliğine dikkat ederek sadece kendimizi değil, aynı zamanda toplumu da korumuş oluruz. El hijyeni konusunda özellikle sağlık çalışanlarının bilgi ve farkındalık düzeyini artırmayı ve el hijyeni uyumunu istenen düzeye getirmeyi, dolayısı ile hastane enfeksiyonlarını engellemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; el yıkama, antiseptikle el yıkama, antiseptikle el ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir kavramdır. Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallarda birisi el hijyenidir. Bu bağlamda günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca el yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkların yayılmasından ve hastalığın oluşmasından bizleri her daim korur. Dokunulan her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Bu bakımdan gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima eller yıkanmalıdır”. "Kirli olduğunu hissettiğin her an mutlaka suya ve sabuna dokunmak lazım" .

İnfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde, hastalıklardan korunmada ve antibiyotiklere direnç gelişmesinin önlenmesinde en önemli basamak “el hijyeni” uygulaması olmalıdır. "Kirli olduğunu hissettiğin her an mutlaka suya ve sabuna dokunmak lazım"

"Temiz Bakım Güvenli Bakımdır"

Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesi için çalışmalarımızda ilk öncelik ve en önemli bir parametresi "el hijyeni uyumunun arttırılması" olmalıdır.